Общуването: Най-ефективната родителска практика

15.03.2009 12:24

 

ОРИГИНАЛ

Как да накарам децата си да спрат да се бият?”
“Как да се справя със сърдитото си дете?”
“Как да убедя дъщеря си да си ляга навреме?”

Вероятно и вие, като повечето родители, искате да намерите практични родителски методи, които да разрешат специфичните проблеми при възпитаването на вашето дете. Няма да са ви необходими толкова много техники, обаче, ако успеете да се научите наистина да общувате с детето си. 

Веднъж, след един семинар за родители, Анди – баща на момчета на възраст 3 и 5г., се приближи към мен. “Вики, подобни неща може да действат при момичетата, но не и при момчетата”-ми каза той-“Ти нямаш момчета и не разбираш. Трябва да ГИ ПОГЛЕДНА ПРАВО В ОЧИТЕ, за да привлека внимането им. Какъв е тонът ти, когато ги гледаш в очите? попитах аз:

 Той се засмя. “Ами обикновено съм много ядосан.”

Знаех как се чувстваше този баща. И аз съм била съм в това положение, прибягвайки към най-бързата тактика, която знам – да крещя. “ Продължавай да ги гледаш в очите”, настоях аз. “Но го прави с любов. Вместо да повишаваш тон и да си груб, опитай да бъдеш внимателен. И двете ще ти дадат желания резултат, но второто няма да нарани детето.”

Факт е, че често, когато ги погледнем в очите, постигаме резултат веднага. Но си плащаме за този резултат с цената на обтегнати взаимоотношения. Този баща се опитваше да практикува съкратена версия на осемте стъпки за истинското общуване. Той е имал контакт очи в очи, донякъде е показал любов и е дал на момчетата 100% от фокусираното си внимание. Той само трябваше да прибави още няколко стъпки, за да повиши вероятността за отклик, запазвайки в същото време добрите взаимоотношенията със синовете си. На следващия семинар Анди сподели, че макар и да не е приложил всички стъпки, добавянето на още няколко доста е изгладило разговора със синовете му.

Нека да разгледаме осемте стъпки за това как да общуваме с децата си :

  1. Стъпка първа : Покажете, че имате намерение да общувате. Преди да се приближите към децата си, независимо дали те си играят мирно и тихо или се бият, отделете време, за да потвърдите, че имате желание да се намесите и да говорите. Лесно можем да придобием навика да се приближаваме към децата си с неправилни мисли (Това дете изисква толкова много внимание), команди (За негово добро е тази вечер да влезе под душа без караници), или осъждане (Писна ми вие двамата да се карате). Необходимо е да приложим силна воля, за да преодолеем тези отрицателни мисловни модели.

  2. Стъпка втора: Усмихвайте се. Усмивката мигновено отпуска мускулите и успокоява напрежението на лицето ви. Тич Нхат Хан казва: “Лекото загатване за усмивка по устните ни подхранва знанието и ни успокоява чудодейно. Тя ни връща към мира, който си мислим, че сме изгубили. ”.

  3. Стъпка трета: Приклекнете на тяхната височина. Това може да означава да седнете на пода или да приклекнете. Или пък ги повдигнете на вашата височина. И в двата случая вдъхвате доверие.

  4. Стъпка четвърта: Приятелски ги погледнете в очите. Усмихвайте се с очите си.Не става въпрос само за пламъче, поглед или примигване. Усмихвайте се докато си поемате дъх. Влезте във връзка с душата на детето си.

  5. Стъпка пета: Помилвайте детето си с любов. Така можем да спечелим вниманието на детето си и в същото време да изразим любовта си.

  6. Стъпка шеста: Отдайте пълното си внимание. Оставете чашата с кафето си. Сгънете вестника настрана. Не мислете за световната ситуация, какво ще поискате от детето си или какво имате да правите или кажете след това, а посветете 100% от вниманието си на своето дете.

  7. Стъпка седма: Не бъдете многословни. През 80% от времето слушайте,а говорете само през 20%. Когато предлагаме коментари, предположения и лекции, без първо да сме изслушали детето, губим връзката с него. Ако постоянно реагираме по този начин, след време децата ни ще развият състояние, което е известно като “глухотата на мама и татко”.

  8. Стъпка осма: Дайте информация или задайте въпрос. Когато говорите, започнете с въпрос или дайте някаква информация, но не и заповед . Ще забележите, че реакцията на детето ви често ще бъде да започне да мисли, а не да заеме отбранителна позиция.

Тези осем стъпки са начин да комуникирате с детето си без да крещите, да критикувате, да умолявате, да заплашвате, да манипулирате или дори и по-лоши неща. Когато използваме отрицателни мотиви, има опасност да разрушим взааимоотношенията си с детето – най-ценната ни придобивка като родители.

Никога не е късно да подходим към детето с любов и да се намесим. За тази цел можем да използваме моментите, когато:

  • те са доволни

  • трябва да прекратим сбиване

  • вие или те отправяте молба

  • след раздяла

  • когато искате да привлечете вниманието им

  • вместо да крещите или да заплашвате

  • като обичайна семейна практика

Дали се опитвате да прекратите сбиване или молите детето си да се приготви за лягане, ще откриете, че използването на тези осем стъпки внася повече съдействие и мир в общуването ви.


Назад

Търсене

Дъга - сайт на І-б клас© 2008 All rights reserved.